Andere besturingssystemen

Er zijn verschillende soorten besturingssystemen, enorm veel.

Voorbeelden zijn, DebianOS, Blackbarry OS, Chrome OS, Darwin, Open BSD.

Niet alleen laptops en desktops hebben een besturingssysteem, ook mobiele toestellen hebben een OS. Vandaag zijn dat Android, iOS en Windows Phone, etc...

We zullen er nog één variant uitgebreid van bespreken.

Android

De Linux-kernel(kern) ligt aan de basis van het Android-besturingssysteem. In die zin is Android één van de vele Linux-distributies. Het OS is, net als de kernel zelf, Open Source, dus gratis te gebruiken en aan te passen. Ook Chrome OS, het besturingssysteem van Googles Chromebooks, is opgebouwd rond de Linux-kernel.

Android is een opensourceplatform en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pc's, camera's en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform.

In april 2013 werden er meer dan 1,5 miljoen Android-telefoons per dag geactiveerd en Android is daarmee het meest verkochte besturingssysteem op mobiele telefoons.

Android is ontwikkeld door Android Inc., een bedrijf dat in 2005 werd overgenomen door Google. Later werd het bedrijf door Google ondergebracht in de Open Handset Alliance (OHA). Het originele idee achter Android was het ontwikkelen van een besturingssysteem voor camera's met een ingebouwde ondersteuning voor cloud-mogelijkheden. Android wordt nu voornamelijk gebruikt voor smartphones en tablets. Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd.

Om Android als platform te presenteren moesten er apps worden ontwikkeld. Om dat proces te ondersteunen is een Software development kit (SDK) vrijgegeven. Hiermee wordt het ook voor anderen dan Google mogelijk hun bijdrage te leveren. Om dit proces te versnellen heeft Google in 2008 een wedstrijd, de Android Developer Challenges, uitgeschreven waarbij prijzengeld beschikbaar werd gesteld voor de beste applicatie. In augustus 2008 heeft de Nederlander Eric Wijngaard de eerste prijs gewonnen met het programma PicSay, waarmee het mogelijk werd foto's op een Android-apparaat te bewerken.

Applicaties kunnen verspreid worden via de Google Play Store (vroeger de Android Market). Via de Play Store kunnen eindgebruikers games, applicaties, films en boeken downloaden of kopen. De mogelijkheden verschillen per land.


© 2017 Louis Pairoux & Hanna Van Dyck
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin