Kenmerken linux

Iedereen mag linux bewerken en gebruiken
Iedereen mag linux bewerken en gebruiken
NAS server
NAS server
NAS opslag
NAS opslag

Je komt Linux tegenwoordig overal tegen. Linux werkt op heel veel verschillende systemen:

  • Linux kan op een werkstation worden geïnstalleerd. Een werkstation kan een Desktop, een Laptop of Portable of een TabletPC zijn. Meestal draait Linux zelfs op servers, zoals een Internet server. Dit komt omdat Linux zeer stabiel, veilig en flexibel meer info onder de topics.
  • Amazon, Facebook, Google en Wikipedia draaien ook grotendeels op Linux.
  • Van de top 500 supercomputers (bv. IBM) wordt 91% bestuurd door Linux.
  • Andere voorbeelden van het gebruik van Linux zijn de beurs van New York, de deeltjes versneller van CERN in Genève, de Japanse hogesnelheidstreinen, etc.
  • Linux wordt tegenwoordig ook in NAS (Network Attached Storage) gebruikt. Dit is in feite een klassieke externe harde schijf die je rechtstreeks aan je netwerk koppelt. Linux wordt ook op, GSM en smartphone toestellen (Android), e-readers, Tv's en dergelijke gebruikt.
  • De gebruikers zijn niet afhankelijk van een enkele softwarefabrikant. Niemand is eigenaar van Linux (wel van het merk). Iedereen mag het kopiëren, of - als hij meent dat het beter kan - er een heel andere kant mee op gaan en het onder een andere naam aan de man brengen. De licentie geeft de gebruiker zeer veel vrijheid.
  • Wie vrije software gebruikt is dus niet bezig met illegale software.

Linux verschilt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met Windows, een besturingssysteem dat ontwikkeld en onderhouden wordt door Microsoft. Linux daarentegen wordt ontwikkeld en onderhouden door een Community. Veel stukken code worden ook ontwikkeld door verschillende bedrijven, verenigingen en universiteiten. Een Linux community is een gemeenschap van mensen die aan software werken. Linux is een volledig ander besturingssysteem wat ervoor zorgt dat zonder speciale software je Windows applicaties of andere besturingssystemen niet onder Linux kan laten draaien en vice versa.

Er bestaan zowel betalende als gratis versies van Linux. Een operating systeem met Linux op wordt ook wel een Distributie genoemd. De meeste Linux distributies kunt u gewoon vanaf het internet downloaden. Soms kunt U ook voor een klein bedrag een pakket bestellen.

Flexibel voor de hardware

Linux zelf is efficiënt en licht, en kan draaien op erg slappe hardware. Voorbeeld hiervan is de Raspberry Pi, een minicomputertje van amper 50 euro. Het besturingssysteem van voorkeur daarvoor heet Raspbian en is een Linux-distributie. Je kan er perfect mee surfen, mailen, typen, en het is helemaal gratis.

Veilig

Ondanks het mindere gebruiksgemak zijn Linux-distributies erg veilig. Virussen bestaan amper voor het OS dus antivirusprogramma's zijn niet echt nodig. Het Linux-besturingssysteem is een interessante keuze om een oude laptop een nieuw doel te geven. De ingewikkeldere manier van werken en de beperkte compatibiliteit maken Linux-distributies geschikt voor professionals en enthousiastelingen, maar wil je geen leercurve doorlopen en wel gebruik maken van je favoriete programma's, dan zal je bij Windows of OS X moeten blijven.

Geen echt OS

Linux zelf kan je niet zomaar downloaden. Linux is een kernel, wat het hart van een besturingssysteem is. Die kernel vormt de basis van een heleboel besturingssystemen, die er allemaal iets anders uitzien en een iets ander doel hebben. Ubuntu is één van de bekendste en populairste Linux-besturingssystemen. Zo'n Linuxvariant noemen we een distributie.

Verborgen kracht

Linux (in een geschikte distributie) is zonder twijfel het krachtigste OS van de drie. Linux-distributies hebben meestal een grafische interface die doet denken aan Windows of OS X, maar veel werk gebeurt via de terminal, waar je lijnen code ingeeft. Om de volledige kracht van een Linuxdistributie los te laten, kom je dus niet toe met een muis alleen. Linux is geweldig populair voor professionals die servers draaien of andere geavanceerde toepassingen gebruiken, maar de kans is heel groot dat ook jij een fervent Linuxfanaat bent.

Linux server
Linux server

Minder software

Op technisch vlak is Linux het geavanceerdste OS, maar het marktaandeel op pc's is vrijwel nihil. Dat heeft zijn gevolgen voor de compatibiliteit: bekende softwarepakketten bestaan niet voor het OS. Er bestaan open source-alternatieven, maar die zijn lang niet zo gepolijst als bijvoorbeeld het originele Officepakket van Microsoft.

Omdat Linux minder populair is en er veel distributies zijn, is het bovendien erg moeilijk om duidelijke antwoorden op vragen te vinden op het net. Eender welke Linux-distributie vereist enige inwerking.

© 2017 Louis Pairoux & Hanna Van Dyck
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin