Kenmerken Apple

Gebruik

Apple zijn de makers van het grote Mac OS besturingssysteem en het huidige Mac OS X, IOS, etc. Apple heeft vele verfijningen en uitbreidingen aangebracht die later door vele andere fabrikanten zijn overgenomen.

Het staat bekend als een vooruitstrevend innoverend bedrijf en dit weerspiegelt zich in het besturingssysteem en de prijs van zijn producten. 

Apple wordt vooral gebruikt door:

  • Designers op visueel en artistiek niveau. 
  • Mensen die relatief weinig kennis hebben van computers
  • Mensen die opzoek zijn naar een mooie, gemakkelijke en gebruiksvriendelijke pc.

Kenmerken

  • Doordat je niet aan de broncode kan en geen coderingen in je MAC-OS systeem kan uitvoeren is dit een veiligere omgeving dan de concurrent Windows. Er zijn ook relatief weinig tot geen enkel computervirussen in de Apple computers. Het is zeker niet onmogelijk, maar het traditionele automatisch uitvoerende bestandje zoals we dat van Windows kennen is in OS of OS X een stuk lastiger. Een gebruiker moet alle software namelijk expliciet zelf installeren
  • IJzersterk: OS X zelf is ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd. Niet alleen is het OS intuïtief, het is bovendien quasi onmogelijk om als onervaren gebruiker iets verkeerds te doen. Per ongeluk dertig toolbars downloaden en installeren, zal hier niet gebeuren. Verder hoef je een Mac niet op te schonen zoals dat bij Windows wel moet. Bovendien is het (de-)installeren van programma's op een Mac veel simpeler. Van Apple producten wordt aangenomen dat deze twee van de gemakkelijkste gebruikersinterface heeft om aan iemand zonder computerkennis, dit aan te leren. De ondersteuning van grafische pakketten en functies is beter voor OS X, wat de populariteit van Mac's in de grafische sector verklaart.
  • Doordat de software op de hardware is afgestemd en het besturingssysteem foolproof is, zal een Mac veel minder problemen tegenkomen. Apples besturingssysteem is op maat gemaakt voor de hardware die het zelf produceert. Dat brengt efficiëntie met zich mee. Dat laat Apple toe om zijn besturingssysteem helemaal af te stellen op de computers. Zo is OS X efficiënter dan Windows. Doordat het besturingssysteem efficiënter is, gebruikt het minder computerkracht en blijft er meer over voor andere programma's. Daardoor kunnen iMacs met redelijk bescheiden hardware programma's draaien waarvoor een veel stevigere Windows-pc nodig is. Dat zorgt op zijn beurt voor minder stroomverbruik, wat rechtstreeks verantwoordelijk is voor de uitstekende autonomie van MacBooks.
  • Geen diepte: Echt diep in het OS gaan om aanpassingen door te voeren, zoals bij Windows in het register, is dan weer niet mogelijk. Bovendien is het minder duidelijk om na te kijken waar je Mac precies mee bezig is. Via taakbeheer in Windows krijg je een gedetailleerd overzicht van alle processen en wat ze doen, op OS X is het veel moeilijker om dergelijke informatie te bemachtigen.
  • Waar Microsoft met Windows een relatief open besturingssysteem aflevert, waar fabrikanten vervolgens zelf mee aan de slag kunnen, kiest Apple met OS X voor een omgekeerde aanpak. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt de software uitsluitend voor eigen hardware: de MacBooks en de iMacs. Dit heeft als gevolg:
  • Amper games: Ook om spellen te spelen, is OS X niet de beste keuze. Het kan vaak lang duren voor je een goed ondersteunde versie hebt. Computergames worden ontwikkeld met Microsoft Windows in het achterhoofd, compatibiliteit met OS X is relatief zeldzaam en nooit het hoofddoel van een ontwikkelaar.
  • Duur: Ook hier is het grootste voordeel van OS X verantwoordelijk voor het grootste nadeel: omdat Apple zijn OS helemaal afstemt op de hardware, heeft het ook de controle over de prijs daarvan. Onder de motorkap van Apple-computers zit hardware die je ook gewoon in Windows-pc's tegenkomt. Voor diezelfde hardware vraagt Apple echter véél meer geld. De gebruiksvriendelijkheid van OS X komt dus tegen een fixe meerprijs.
  • Mac's zijn nogal éénzijdig. Vroeger werd wel eens gezegd dat Macs alleen interessant waren voor grafisch vormgevers. Inmiddels is dat niet meer zo, er zijn genoeg thuisgebruikers tevreden met hun Mac, maar de enorme veelzijdigheid van een Windows-PC hebben ze nog niet kunnen evenaren.
  • Het huidige OS X is, evenals Linux, geschoeid op een XNU/Unix-basis, dit is een bepaalde manier van programmeren van besturingssystemen. Dit heeft dezelfde kern die gebruikt wordt voor veel webservers, waardoor OS X een solide systeem van gebruikershiërarchie erft. 
  • Zo heeft een gebruiker in OS X een thuismap, maar in tegenstelling tot Windows wordt het je lastig gemaakt om daarbuiten iets op te slaan. De gebruiker heeft namelijk niet standaard alle rechten tot de overige mappen. Je hebt hierdoor niet veel vrijheid binnen het Mac OS, dit heeft als nadeel dat je niet of moeilijk zelf aanpassingen kan maken. Dit heeft als voordeel dat je bijna niet instaat bent kritische bestanden te verwijderen, waardoor je minder gemakkelijk iets fout kan doen op je pc. 

Weetjes:

  • Heb je je ooit al eens afgevraagd waar OS X voor staat? Apples besturingssysteem voor Mac heeft niet bepaald een originele naam. OS is de afkorting van Operating System of besturingssysteem, X is niets meer dan de versie: 10. Apple is gestopt met het ontwikkelen van drastisch nieuwe besturingssystemen na versie tien en brengt sindsdien kleurrijk benoemde updates van dat 'laatste' Apple OS uit.
  • Er bestaan zeker virussen voor Macs. Een bepaalde soort doet zich voor als een opruimingsprogramma, maar maakt in wezen de boel alleen maar erger. Ook zijn er genoeg zwaktes ontdekt in bijvoorbeeld Java, die door kwaadwillenden uitgebuit worden. Omdat iets als Java in de browser draait en dus grotendeels platformonafhankelijk is, is het prijsschieten voor de mensen achter zo'n exploit.
  • Het succes in vormgeving is in grote mate te danken dankzij de ontwerpen van Jonathan Ive, die in 2005 voor zijn werk werd geridderd door de Britse koningin. 
  • Apple had eind jaren zeventig een reputatie opgebouwd als progressief computerbedrijf in Silicon Valley. Hierdoor wist het bedrijf enkele ambitieuze Xerox PARC-werknemers binnen te halen. Zij adviseerden om eens een bezoek te brengen aan het PARC centrum. In 1979 werden Jobs en zijn team rondgeleid bij Xeroc Parc. Dit bezoek bracht Apple veel inspiratie op en Steve Jobs realiseerde al snel de potentie van de Graphical User Interface (GUI = grafische gebruikersomgeving) concepten ontwikkeld door de Xerox ingenieurs. Na dat bezoek richtte hij teams binnen Apple op, die onder leiding van Jef Raskin een gebruikersvriendelijke, grafische werkomgeving zouden ontwikkelen. Dit resulteerde aanvankelijk in de Apple Lisa, maar kwam in 1984 tot rijping met de introductie van de Macintosh. De grafische gebruikersomgeving in Apple's computers zou later de naam Mac OS krijgen.

© 2017 Louis Pairoux & Hanna Van Dyck
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin